Ada Pistiner

n.1938

Biografie:

Ada Pistiner s-a născut la Iași în 1938. În 1960, odată cu absolvirea studiilor Facultății de Filologie de la Universitatea din București, este angajată ca documentarist la Arhiva Națională de Filme, iar din 1963 lucrează ca redactor la Studioul "Alexandru Sahia". Colegă de generație cu cineaști ca Radu Gabrea, Iosif Demian sau Mircea Moldovan, în anul 1968 Ada Pistiner absolvă la cursurile de regie de film de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, avându-i ca profesori pe Mircea Drăgan și pe Iulian Mihu, în prima promoție după zece ani în care cursurile Facultății de Film fuseseră sistate.
După terminarea facultății își continuă activitatea la Studioul "Alexandru Sahia" în calitate de regizor de film documentar. Pe lângă numeroasele filme utilitare pe care le-a realizat (în principal filme de protecția muncii, dar și filme publicitare sau tehnice), Ada Pistiner se remarcă printr-o serie de reportaje cu un aer democratic, care obțin consecutiv, între 1977 și 1981, premiul ACIN ("O echipă de tineri…și ceilalți","Un cămin cultural", "Și…", "Aritmetică realistă la Seini"). În 1979 regizează singurul ei film de ficțiune, "Stop-cadru la masă", un lung metraj inedit în peisajul epocii, recompensat tot de ACIN cu premiul Opera prima. Continuă să realizeze filme documentare până în anul 1986, când emigrează în Israel.
Revenită în țară, după Revoluție, Ada Pistner mai realizează câteva documentare pentru Studioul Sahia și filmează pe video "Performance" și "Contemporani în București".

Filmografie documentar:

Trei accidente (1970)
Corespunzator la toate tipurile de autovehicule (1970)
Lucrări în cariere (1971)
Vine un tren (1971)
Accident la Corabia (1973)
Aprecierea ritmului de muncă la o operatie de ștanțare (1974)
Organizarea locului de munca la operatiile de ștanțare (1974)
Costinești la Marea Neagră (1975)
Respectarea normelor de protecția muncii la mașinile de presat și debitat (1975)
Ceramica (1975)
Iia (1975)
Pentru siguranța dumneavoastră (1975)
Storck (1975)
Muzeul Storck (1975)
Accidentele pot fi evitate (1976)
Nu este de ajuns să știi (1976)
Nu lasati totul în grija Samanthei (1976)
O echipa de tineri … și ceilalți (1976)
CIAT România - Autovehicule românești și aria competitivității (1977)
Intervenții prompte (1977)
Lucrări de extindere a liniilor și stațiilor electrice (1977)
Prevederea inlatura accidentul (1977)
Măsuri de protecția muncii la construcții de linii (1977)
Un cămin cultural (1977)
Și … (1978)
Vacanța (1978)
Tehnologii actuale în execuția tunelurilor feroviare (1978)
Filmați la noi (1979)
Electrificarea căilor ferate I (1980)
Electrificarea căilor ferate II (1980)
Fundații din pereți turnați în teren (1980)
Activitatea în depozitele de șantiere (1981)
Aparate de masură și control (1981)
Aritmetica realistă la Seini (1981)
Dulce mama (1981)
Protecția muncii la construcții din betoane (1981)
Utilizarea corectă a energiei electrice în șantierele de construcții (1981)
Măsuri de protecția muncii în pregătirea betoanelor (1982)
Tehnologia de execuție a pereților subțiri (1982)
Tehnologia de execuție a digurilor în centralele electrice în cascadă (1982)
Tehnologia de excavare în carierele de arocamente și depuneri în baraje (1982)
Tehnologia de executare a digurilor (1983)
Accidentarea unui maistru (1983)
Aparatajul electric? Nu am auzit (1983)
Ne interesează calitatea (1983)
Răspunderea pentru calitate (1984)
Un an ceva mai lung (1991)
Protecția cui? (1992)
Performance - video (1994)
Contemporani în București - video (1995)

Filme in Cineclub
  • Autor6 Titles
    • Aritmetică realistă la Seini
      1981
    • Un cămin cultural
      1977
    • Nu lăsați totul în grija Samanthei
      1976
    • Răspunderea pentru calitate
      1984
    • Costinești la Marea Neagră
      1975
    • O echipă de tineri… și ceilalți
      1976
Articole recente
Comentarii recente

    caută în tot siteul

    New membership are not allowed.