Jean Georgescu

Regizor, scenarist și actor încă din perioada filmului mut, debutează în 1924 cu Milionar pentru o zi. Între
1929 și 1940 lucrează în Franța ca scenarist și regizor (Miniatura, 1932, Aventura fericită 1935, Amicii din
St. Hubert 1937). În filmografia sa se regăsesc atât satira de actualitate (ecranizările sale după Caragiale
sunt repere ale istoriei filmului românesc), cât și filmul de montaj (Lanterna cu amintiri 1963) sau
documentarul (Petrolul 1948, Pădurile 1949). În perioada interbelică este fondator și director al unei
școli private de cinema, inițiativă pe care o reia și în perioada 1943-1947. Din 1950 este profesor de
actorie de film la Institutul de artă cinematografică.

Filmografie documentar:
Poveste de iubire (1929)
Război fără arme (1929)
Expoziția internațională de la Paris - Inaugurarea pavilionului României (1937)
Strîngeți bani albi pentru zile negre (1941)
Petrolul - Bogățiile R.P.R. (1949)
Pădurile - Bogățiile R.P.R. (1950)
Lanterna cu amintiri (1962)

Jean Georgescu. Profil (1986)
regia Iulian Mihu, scenariul Jean Georgescu

Bibliografie:
Olteea Vasilescu, "Lanterna cu amintiri. Jean Georgescu şi filmele sale", prefaţă de Malvina Urşianu, Ed. Meridiane, 1987
broşura ”Texte de supravieţuire” prefaţată de D.I. Suchianu, Ed. Meridiane, 1996

Interviuri:
Lumea nu mai ştie să râdă! - Savel Stiopul, Revista Cinema nr. 2, februarie 1971
Aşa a fost începutul - interviu de Valerian Sava, Almanah Cinema 1980
​ Ileana Perneș Dănălache - Cineaștii noștri - Jean Georgescu, Revista Cinema nr. 12, decembrie 1989

Articole de Jean Georgescu:
Lanterna cu amintiri (50 de ani de cinema românesc), Revista Cinema nr. 2/1963
A scrie cu imagini, Revista Cinema nr. 1/1964
Decupaj și montaj, Revista Cinema nr. 7/ 1964

Articole despre Jean Georgescu
Gabriela Ionescu - Lantera cu amintiri, Contemporanul nr. 6/8 februarie 1963
Al. Racoviceanu - Jean Georgescu (Profiluri regizorale românești), Revista Cinema nr. 7/1966
D. I. Suchianu - Sentimentul Caragiale, Revista Cinema nr. 2, februarie 1976
Tudor Caranfil - Așa e viața! , Revista Cinema nr. 11, noiembrie 1987

Filme in Cineclub
Articole recente
Comentarii recente

    caută în tot siteul

    New membership are not allowed.