Nina Cassian

1924 - 2014

Biografie:

Poetă, scriitoare, compozitoare și publicistă, Nina (Renée Annie) Cassian are încă din adolescență preocupări artistice polivalente: studiază la București pictura cu Georg Löwendal și M. H. Maxy, armonia cu Mihail Jora, compoziția cu Constantin Silvestri și urmează cursuri de artă dramatică cu Al. Finți și Beate Fredanov. Traduce Shakespeare, Bertolt Brecht, Heine, Molière, Christian Morgenstern sau Paul Celan și inventează printre altele o nouă limbă poetică, limba spargă. Colaborează încă din primul an de înființare cu Studioul "Alexandru Sahia" și mai târziu și cu Studioul "Animafilm", ca scenarist, autor de comentarii, compozitor și textier. În anii '60, publică constant cronici și eseuri despre cinema în revistele Film, Gazeta literară, Cinema, și semnează câteva proiecte de scenarii de ficțiune care nu ajung să fie realizate ("Cuțitul fratelui meu", "Florile", "Zimbrii de oțel", "O femeie dumineca").
Susținută de interesele sale multilaterale se implică activ în viața culturală din România socialistă, ca autoare a a mai mult de 50 de cărți de poezie, proză și eseuri, printre care se numără "Poeme la scara 1/1", "Disciplina harfei", "Povetea a doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru", "Atât de grozavă și adio. Confidențe fictive", "Avangarda nu moare și nu se predă" sau paginile de jurnal "Memoria ca zestre". În 1985 se stabilește în SUA.

Filmografie:

Luptăm pentru pace (1950), scenariul Nina Cassian, Veronica Porumbacu, Mihu Dragomir
Critica de jos (1955), regia Severin Picker, textul Nina Cassian, Animafilm
Pe muntele Retezat (1956), regia Erwin Szekler, comentariul Nina Cassian
În țara lui Mură-n Gură, din Jurnalul Pionierul nr. 3/1956, text de Nina Cassian
Pe drumurile României (1959), regia Mirel Ilieșiu, textul cîntecelor Nina Cassian
Uzina (1963), regia Slavomir Popovici, comentariul Nina Cassian
Tehnica nouă, oameni culți (1963), reigia Alex. Sîrbu, cîntecele Nina Cassian
Costinești la Marea Neagră (1975), regia Ada Pistiner, textul cîntecelor Nina Cassian
Penelopa și cele nouă muze (1978), regia Luminița Cazacu, textul Nina Cassian, Animafilm
Metafora (1980) - regia Mihai Bădică, textul Nina Cassian, Animafilm

Filme in Cineclub
  • Autor2 Titles
    • Tehnică nouă, oameni culți
      1963
    • În țara lui Mură-n Gură
      1956
Articole recente
Comentarii recente

    caută în tot siteul

    New membership are not allowed.