1963

3 x 3 = …?

produs de Studioul "Alexandru Sahia, scenariu Radu Cosașu și Gabriel Barta, regia Gabriel Barta, imaginea Tiberiu Olasz, montajul Mariana Georgescu, alb/negru

0h 18min

Unul dintre documentarele care nu au îmbătrânit nicio secundă, atât la nivel formal, cât și tematic, „3x3=?” e o reprezentare ludică a snobismului părinților din middle class-ul comunist, pentru care notele sunt mai importante decât interesul real față de nevoile și de curiozitățile propriilor copii. Învățătoarea (interpretată de veșnic admirabila Tatiana Iekel) e zâna cea bună care se lovește de aroganța și de lipsa de empatie a părinților, dornici cu orice preț să-și transforme odraslele în personalități remarcabile ale vieții culturale, științifice sau sociale, chiar dacă nici vârsta, nici talentul nu îi recomandă pentru respectivele domenii și preocupări.

Scenaristul Radu Cosașu construiește o adevărată feerie, în care accentele satirice la adresa atitudinii părinților se îmbină armonios cu exploziile fanteziste care ilustrează visele sau aspirațiile reale ale copiilor. Candoarea acestor momente și abilitatea de a trece fluid de la o scenă la alta, chiar dacă cel mai adesea registrele lor sunt extrem de diferite, transformă experiența vizionării acestui scurtmetraj într-o plăcere rară. Regia lui Gabriel Barta ilustrează cu abilitate nedemonstrativă contrastul dintre universul magic al celor mici și aspirațiile pervertite ale celor mari, trăgând un semnal serios de alarmă cu privire la eroarea de judecată a multor părinți precum cei din film.

caută în tot siteul

New membership are not allowed.