1963

Adevărata putere

produs de Studioul "Alexandru Sahia", scenariul și regia Paul Barbăneagră, imaginea Gheorghe Herschdorfer, montajul Georgeta Ene, sunetul ing. Simion Zaharia, Gheorghe Staricov, aranjamentul muzical Mihai Viișoreanu, redactor Marion Ciobanu, comentariu Radu Cosașu

0h 17min

„Adevărata putere” e un bizar amestec de propagandă nemascată pentru aparenta reușită a procesului de colectivizare în Moldova cu o abordare proaspătă, pe alocuri extrem de incitantă, din punct de vedere formal și narativ. Textul scris de Radu Cosașu include bucăți în care e aplaudată eficiența Partidului Muncitoresc Român în ducerea la bun sfârșit a planului de colectivizare a pământurilor țăranilor („cu un an și jumătate în urmă”, cum afirmă de mai multe ori naratorul pe parcursul filmului) și tot felul de locuri comune legate de relația țăranilor cu pământul lor și de personalitățile culturale născute în satele Moldovei. Pe de altă parte, mai ales în a doua jumătate a narațiunii, sunt construite câteva scene absolut remarcabile prin candoarea lor - de la cea în care un băiat de țăran merge pentru prima oară la un concert de muzică clasică, fiind impresionat de experiență, la cea în care, într-un iarmaroc, țăranii trag cu arcul în opinci și în roți de căruță, și până la superba secvență prezentând un cuplu de tineri țărani îndrăgostiți învârtindu-se într-un carusel.

Trebuie menționat și talentul rar al regizorului Paul Barbăneagră de a capta figuri de săteni care par autentice, departe de formulele artificioase cu care documentariștii români, încă din perioada interbelică, obișnuiseră să le cosmetizeze prezența în filme. Chiar dacă perspectiva din care sunt priviți de vocea naratorului e părtinitoare, numeroasele cadre având în prim-plan femei și bărbați, în diverse tipuri de activități distractive, creează o diversitate de reprezentări ale acestora ce amintește de mai celebrele documentare ale mișcărilor Free Cinema din Marea Britanie și Cinéma vérité, din Franța.

caută în tot siteul

New membership are not allowed.