1963

Tăbăcării

produs de Studioul "Alexandru Sahia", scenariul Ianoș Sasz, Mirel Ilieșiu, regia Mirel Ilieșiu, imaginea Sergiu Huzum, montaj Silvia Chiric, text Geo Bogza, grafica Jules Perahim, color

0h 11min

O ilustrare a evoluției condiției muncitorilor în era comunistă, comparativ cu perioada interbelică, folosind drept pretext o fabrică recent modernizată din Jilava, prezentată în oglindă cu cea descrisă într-un reportaj din 1934 al lui Geo Bogza, „Tăbăcării” e o construcție cinematografică mai complexă și mai discretă decât o poate sugera antiteza simplistă trecut-prezent, atât de importantă în economia artei de propagandă marxistă.

Filmul debutează cu vocea naratorului descriind contextul realizării filmului, pe baza reportajului literar scris de Geo Bogza și ilustrat de pictorul Jules Perahim, care accentua condițiile sinistre de muncă ale tăbăcarilor acelor ani, povestirea culminând cu moartea tragică a unuia dintre ei. Bogza însuși preia apoi atât rolul de narator, cât și pe cel de protagonist revenit, după aproape trei decenii, la subiectul pe care îl descrisese în tinerețe și remarcând inevitabil avansurile tehnologice și organizarea exemplară în prezentul comunist. Vocea caldă și tonul calm al scriitorului contrastează cu atrocitățile descrise în articolul pe care îl rezumă din afara câmpului vizual, în timp ce imaginile arată spațiile din prezent ale fabricii. Chiar dacă e evidentă diferența dintre haosul și indiferența periculoasă pentru tăbăcarii din trecut și condițiile de muncă decente din prezentul narațiunii, filmul nu plusează, până spre final, în crearea unei reprezentări idilice a fabricii contemporane. Imaginile sunt mai degrabă neutre, nepărând să puncteze cu orice preț caracterul exemplar al condițiilor actuale. Probabil că nici nu ar fi fost nevoie de o asemenea exagerare, căci viața de zi cu zi a protagoniștilor reportajului lui Bogza pare suficient de îngrozitoare încât normalitatea din prezent să pară, prin comparație, excepțională.

Muzica barocă ce acompaniază permanent vocea naratorului are, de asemenea, rolul de a muta accentul dinspre un discurs care ar putea fi foarte ușor perceput în zona sloganului de partid înspre un registru reflexiv, pe cât de temperat emoțional, pe atât de ferm în recunoașterea progresului din epoca comunistă la nivelul vieții de zi cu zi a muncitorilor.

„Tăbăcării” e inclus în volumul 4, „Comanda politică”, al seriei de DVD-uri „Sahia Vintage”, coordonată de Adina Brădeanu și disponibilă în librării. Mai multe despre serie și despre studioul „Alexandru Sahia” puteți afla pe site-ul oficial al proiectului: https://sahiavintage.ro/

caută în tot siteul

New membership are not allowed.