1963

Uzina

produs de studioul cinematografic "Alexandru Sahia", scenariul și regia Slavomir Popovici, imaginea Constantin Ionescu Tonciu, Claudiu Soltescu, comentariu Nina Cassian, muzica Anatol Vieru,  montaj Anton Belici, sunet Simion Zaharia, alb-negru

0h 17min

Unul dintre cele mai faimoase documentare românești ale epocii sale, „Uzina” pare puternic influențat de construcțiile audio-vizuale experimentale ale mișcării avangardiste sovietice din anii 1920. Punând laolaltă tot felul de fragmente și de motive relevante pentru viața de zi cu zi a clasei muncitoare din primele decenii comuniste, filmul creează un colaj în care exemplele individuale se îmbină cu descrierea lirică, marcată de accente formale constructiviste, a realității fabricilor moderne. Plin de vervă, de optimism și de poftă de a experimenta, Slavomir Popovici se dovedește, încă din această etapă de început a carierei sale cinematografice, un artist preocupat de formule narative și conceptuale ieșite din tiparele uzuale.

„Uzina” e cuprins în volumul al patrulea, „Comandă politică”, al seriei de DVD-uri Sahia Vintage, coordonată de Adina Brădeanu.

caută în tot siteul

New membership are not allowed.