1957

Să zâmbească toți copiii

produs de studioul cinematografic "Alexandru Sahia", scenariu și regia Marta Meszaroș, imaginea Dorian Segall, text Eva Sîrbu, comentariu muzical Eugen Popescu, sunet Vasile Nițu, montaj Anton Belici, alb-negru

0h 16min

„Să zâmbească toți copiii” pornește de la câteva cazuri de copii orfani instituționalizați de Casa de copii nr. 6 din București pentru a puncta intervenția benefică a statului comunist în existența lor și a multor altora ca ei. Precum în majoritatea documentarelor realizate de Márta Mészáros în scurta ei colaborare cu „Sahia”, dramaturgia nu e liniară, comentariul scris de Eva Sîrbu propunând tot felul de trimiteri și de reveniri de la timpul prezent al vieții protagoniștilor la timpul trecut. E, de asemenea, pregnant registrul cald, pozitiv al expunerii narative, marcat și prin tonul tandru, drăgăstos al vocii feminine din off. Din când în când, copiii întrerup muzica și discursul naratoarei pentru a performa în fața camerei, dar niciodată pentru a ne vorbi direct sau pentru a comunica între ei. Sunt părți ale unei construcții narative precis articulate, atât stilistic, cât și ideologic, dar și exponenți ai unei situații sociale dramatice prea puțin prezentate în filmele perioadei, a copiilor rămași orfani în timpul Războiului încheiat cu un deceniu în urmă.

„Să zâmbească toți copiii” e cuprins în volumul al doilea, „Copii”, al seriei de DVD-uri Sahia Vintage, coordonată de Adina Brădeanu.

caută în tot siteul

New membership are not allowed.